Археолози се събраха на форум в Казанлък

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:32

Археолози се събраха на форум в Казанлък

Акценти

  • Регионалната конференция на Археолозите е тридесет и пета по ред
  • Форумът трябваше да се проведе в Тополовград, но в последния момент се отложи

Свързани публикации

Общо 11 доклада изнесоха археолозите от цяла Югоизточна България на форума в Казанлък по случай Международния деен на Археологията – 14 февруари. На него присъстваха представители от Елхово, Стара Загора, Нова Загора, Твърдица, Бургас, Марица – изток и Приморско. Медиатор на събитието бе професор Борис Борисов.

Форумът трябваше да се проведе в Тополовград, но в последния момент се отложи. Това наложи само в четиридневен срок да се организира в Казанлък.

Регионалната конференция на археолозите е тридесет и пета по ред. Целта и е да се представят археологическите разкопки в различните региони през изминалата година.

Ще припомним, че през 2015 година край село Бояново с помощта на археологическата експедиция „Странджа”, водена от НАИМ-БАН Даниела Агре бе открит масивен тракийски мраморен съркофаг. Той тежи близо 6 тона и бе транспортиран до музея в Елхово, където се съхранява.

В продължение на 10 години в Маломирово, Стройно, Борисово, Бояново също бяха направени много археологически проучвания.

Не по малък интерес представлява и дворецът на владетеля от Дронгелон, намиращ се в Княжево, чието проучване в продължение на няколко години продължава. Направени бяха проучвания и на други обекти в тополовградска община.

Интересен беше първия доклад на конференцията за проучването на селищната могила „Крън”, който бе представен от Десислава Андреева. Сред докладите бяха и резултатите за този за спасителното проучване на могилата „Оструша”,който беше представен от Меглена Първан.

Според професор Борисов най големия проблем е липсата на пари за археология и трудното намиране на работа за археолози. А обекти в България има много и това е много жалко за културата ни.

Снимка: Казанлък.ком

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930