Бисерчани осъдиха община Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 14, 2017 11:26

Бисерчани осъдиха община Харманли

Акценти

  • В момента се водят още дела, така че, осъдителните присъди ще се увеличат

Свързани публикации

Сумата от 499 144.65 лева е осъдена да плати община Харманли като компенсация на жертви след наводнението в село Бисер, през февруари 2012 година. В нея са включени компенсации на роднини на загиналите, такси за съда, адвокатски хонорари.

Пред съда ищецът В.В.И. твърди, че след загубата на родителите му, освен мъката и болката от загубата им е изпаднал в депресия, посттравматичен стрес, изразяващ се в нарушение на съня, често главоболие, тревожност. Като обезщетение ще получава сумата от 110 000 лева.

Другият ищец Г.Ж.Н. обяснява, че живеел с родителите си, които били в зряла работоспособна възраст. Семейството им било пълноценно щастливо, ищецът не бил женен, нямал деца, а те били най-близките му същества. Той осъзнавал и страдал от факта, че завинаги е лишен от семейството си и от моралната родителска опора, която получавал. След трагедията страдал от постгравматичен стрес, депресия, нарушение на съня, често главоболие и тревожност. От жизнен и контактен човек, ищецът се превърнал в затворен и отчужден, избягвал срещи с други хора.

Съдът счита, че отговарящо на справедливостта и на конкретните особености е да отсъди на ищеца 350 000 лева или по 175 000 лева за всеки един от двамата му родители.

Потърпевшите се защитават от кантора „Марковски“ и адвокат Николай Димитров.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба ред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването на преписа.

Софийски градски съд е установил, че не се доказва, язовир Иваново да е бил държавна собственост, а след преценката на събраните по делото доказателства се прави извод, че той e част от имот, актуван с Акт за публична общинска собственост.

Съдът приема, че ответната община има Авариен план за действие, с който се процедира в такива ситуации, но не е бил изпълнен. „Създаването на документи, в изпълнение на закона обаче не е в състояние да предотврати настъпването на такава тежка катастрофа, каквато е настъпила при скъсването на язовирната стена на язовир Иваново.“

Присъдата се различава от обвинението, повдигнато от прокуратурата, с което се обвинява Ирена Узуноваобластен управител на Хасково в периода 2011-2013 г. Според обвинителите, държавата е трябвало да стопанисва язовир Иваново, тъй като за собствеността му е имало спор между военното министерство и община Харманли. Юристи тълкуват, че за да има спор, той трябва да се разглежда от съда.

За това, чия е собствеността и кой носи отговорност за щетите показа разследване на „Сакарнюз“, три седмици след наводнението през 2012 година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 14, 2017 11:26
Напиши коментар

1 Коментар

  1. ехааааааа ноември 15, 17:54

    Обвиниха конкретно лицето Ирена Узунова като областен управител, а сега общината е виновна и трябва да си плати.Всички ли от общината са виновни или ……………….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930