Депутати от НДСВ се срещат и разговарят с граждани

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 12, 2006 15:42

Депутати от НДСВ се срещат и разговарят с граждани

Въпроси, свързани с пречиствателната станция и ремонта на покрива на читалище ,,Дружба“ в Харманли бяха поставени на депутатите от НДСВ Бойко Боев и д-р Ясен Янев. Двамата парламентаристи, избрани от хасковската листа, се срещнаха с избирателите от Харманли в понеделник следобед. Малко харманлийци обаче използваха възможността да си общуват отблизо с тях.
Най-напред народните представители се срещнали с кмета Михаил Лисков, който им поставил въпроса за доизграждането на пречиствателната станция за питейна вода и им предоставил цялата преписка по този въпрос. Те от своя страна обещали да лобират. Никола Зайчев, като председател на Настоятелството на читалище ,,Дружба“, е поставил въпроса за ремонта на покрива на сградата на читалището. В отговор парламентаристите обещали да се обърнат за съдействие към Министерството на културата. Пред медиите двамата депутати бяха доста словоохотливи. Според тях по въпроса за отмяната на депутатския имунитет, НДСВ нямало от какво да се страхува.
На въпроса защо Сокотаб и Даймънд инвестират големи суми в страната, докато българските тютюневи предприятия фалират, г-н Боев отговори: „Сокотаб инвестира предимно в съоръжения за преработка на тютюн. Нашите са много стари, от времето, когато основният ни пазар бе Съветският съюз. Сега клиентите са по-претенциозни. Министър Мехмед Дикме през 2001 държеше много на увеличаването на тютюнопроизводството, но той не си даваше сметка за реалностите, които ни очакват след като станем членове на ЕС. Хората бяха подлъгани да увеличават производството, което сега ще бъде намалено. “Сокотаб” направиха една много голяма инвестиция, но те надхвърлиха възможностите за преработка на тютюн в България. Сега те, както и Даймънд, намаляват своите квоти и се получава напрежение точно сред тюркоезичното население. Тенденцията ще бъде ограничаване производството на тютюн до 25-30 хиляди тона годишно.“
На въпроса реални ли са новите категоризации народните представители казаха, че този закон е приет със съгласието на Националното сдружение на общините, така че кметовете да не са толкова учудени.
Общо 14 тополовградчани се възползваха от случая да разговарят лично с депутатите. Те ги занимаваха главно с изкупуването на тютюна, като се оплакаха, че той е нападнат от молец и ако не се вземат мерки, цялата продукция може да бъде унищожена. Другите дискутирани въпроси бяха свързани с предоставянето на военна техника от близките поделения и друго военно оборудване на общината. Коментиран бе и въпросът за проблемите с кметствата на община Тополовград.
Следващата приемна на депутатите ще бъде след два месеца, информираха те. Преди това смятали да направят специална среща само с тютюнопроизводителите, за да може да разговарят по-подробно за техния проблем. Тя ще бъде между 15 и 30 март.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 12, 2006 15:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама