Детска вокална група „Щастливци” отбелязва 19 години на сцена

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 22, 2015 21:35

Детска вокална група „Щастливци” отбелязва 19 години на сцена

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 47/645, година XIII, 18-23 декември 2015

Свързани публикации

На 21 декември 1996 г. музикалният педагог Петя Карабакалова започва да пише една красива приказка, която нарича ДВГ „Щастливци”. С талантливите си ученици поставят началото на групата със запис на аудиокасета, която съдържа първите й авторските песни за деца.
Така през годините, все по Коледа, се раждат албумите: „Място за любов” – 1999 г.; „Усмихни се” – 2001 г.; „Сезони” – 2004 г.; „Да си простим” – 2010 г.; „Обичам те, България” – 2011 г.; „Народни песни” – 2012 г.; „Снощи на герана бях” – 2012 г.; книга с песни, стихотворения и музикални пиеси за деца „Да успяваме да сме добри” – 2013 г.
Екипът на едноименното сдружение с нестопанска цел „Щастливци”, чрез което работят и издават ДВГ „Щастливци”, включва композиторите Ангел Жеков, Митко Митков и Борислав Згуровски. Оригиналната визия на арт продуктите им се дължи на рекламна къща „Антали” – Наталия Пачеманова. Качественият звук на песните изработва тонрежисьорът Христо Христов в „Спектър студио”.
Екипът на вестника се срещна с госпожа Карабакалова в навечерието на техния 19-ти рожден ден. За читателите ни, тя сподели гордостта си, че вече деветнадесет години успява с помощта на талантливите деца на Харманли да наложи „Щастливци” като пееща визитна картичка на града ни. Техните песни се пеят от всички български деца, звучат в националния ефир всяка заран от 9,00 часа вече година, можем да ги гледаме в рубриката „Талантливите деца на България” по Фолклор ТВ.
Освен музикален педагог, госпожа Карабакалова е дипломиран арт мениджър. Самоопределя се като човек, който довършва до край всичко, с което се захване. Но отбелязва, че целите, които си поставя, съобразява с възможностите си, в противен случай човек става вреден за околните, опита ли се да надскочи собствената си летва. Наградите, които са печелили сладкопойните й изпълнители, са многобройни. Според нея днешните златни медали, с които често окичват арт съставите, не са реални. Те се дават на килограм, нямат кой знае каква стойност, защото много често журито се състои не от специалисти, а от случайни културтрегери, поставени на бюрата след поредната изборна кампания. Но най-ценните им награди са номинацията на националния фестивал в Габрово „Златен петел”, присъдена им от Борис Карадимчев и Генчо Гайтанджиев за една от десетте най-добри детски групи в България. От композитора Николай Кауфман получават награда за нова музика в Петрич. В Димитровград на националния фестивал „Златен извор” композиторът Тончо Русев номинира песента на Петя Карабакалова „Животът е песен” в категорията нова българска музика. Последната им награда – златен медал, е на последното издание на „Златен извор”, където печелят специалната награда на фестивала и обират всички първи награди със солистични изпълнения. Детската вокална група редовно гостува с изпълненията си в националните ни медии. Децата са представяли града ни в „Кой е по-по-най” по БТВ при бате Енчо, в предаването „Яко” в БНТ, в СКАТ са били гости на Галя Асенова в „От българско по- българско”, скоро се излъчваше интервюто на Петя Карабакалова в предаването „Между нас казано” по Фолклор ТВ, наред с изпълненията на народни песни от „Щастливци”.
Талантливите ни изпълнители често са канени като гости на юбилеи и тържества на училища и детски градини. Пяли са в Свищов, във Велики Преслав, в Свиленрад, в София, в Стара Загора. Горди са с факта, че всички деца знаят песните им и съпреживяват заедно с изпълнителите изкуството, което създават „Щастливци”. Карабакалова си спомня, че във времето, когато имаше София ленд, всеки месец са пътували до София да правят концерти за децата в увеселителния парк. Последната оферта са получили преди месец да участват като подгряваща група на Евровизия. Но не са приели офертата заради липса на средства и неподходящото време, което съвпадало с учебните занятия на децата.
На въпроса кое ги съхранява през годините като непресъхващ извор на детско творчество, арт мениджърът Петя Карабакалова обобщава, че сдружението, в което работят с децата, е стерилно и уютно място за творчески идеи и успяват с реализацията им, защото не допускат интриги и негативни брожения, при тях има само песен, танц, обич, приятелство, взаимопомощ.
Промяната през годините вижда във все по-доброто качеството на техните нови дискове и песни, намалена е бройката на изпълнителите с цел мобилност на детския състав. В момента малката ДВГ „Щастливци” наброява 16 деца, а големите „Щастливци” са от 9 изпълнители. Децата не участват на платени конкурси и фестивали, такъв е принципът им, защото музикалният педагог е убедена, че не е нормално човек да плаща някому за таланта и творчеството си. Творческите им планове включват нови записи в близките дни. Подготвили са за децата песните „Бъдни вечер”, „Родина”, „Джуджета”, „Песен за българката” и „Есен, здравей”. Очакват аранжиментите на песента си за народните будители и песен по поемата на Славейков „Изворът на Белоногата”.
А „сладкото малко предизвикателство”, както госпожа Карабакалова определи двегодишния си внук Светослав Карабакалов, ще получи за рождения си ден през идващото лято книга със 100 стиха за деца и диск с детски игри за най-малките, записан от ДВГ „Щастливци”

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 22, 2015 21:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930