Диана Овчарова: “Успехите идват, когато не се работи на парче”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2016 10:09

Диана Овчарова: “Успехите идват,  когато не се работи на парче”

Г-жо Овчарова, какво означава за Вас наградата „Кмет на годината“?
Тази награда, освен на местно ниво е признание за добре свършена работа и на национално. Ивайловград се налага, вече не само като име в национален мащаб, но и като правилна политика на управление. Какво имам предвид, след сериозни анализи и публични обсъждания, през 2014 г. разработихме и бяха приети от Общинския съвет два стратегически документа за развитие на Община Ивайловград за периода от 2014 – 2020 г. – Интегриран план за градско възстановяване и развитие, и Общински план за развитие.
От тях съм се ръководила, когато съм изготвяла и моята програма за управление на Общината – тя е първото нещо, което виждам сутрин на бюрото си, и което не е само лист хартия, а документ, обсъждан и дискутиран с ясно разписан времеви хоризонт. В този дългосрочен документ има задачи за изпълнение, които ще продължават и след края на втория ми мандат. Споделям всичко това, защото считам, че е изключително важно да се планира дългосрочно, конкретно, да има ясна визия и план за бъдещо развитие – само тогава идват и успехите. Да се работи на парче е груба грешка, което за съжаление се случва и в национален мащаб.
Пример за това е случващото се в последните дни с Националната програма за енергийно саниране на българските домове – единствената програма, чрез която реално се достига до домовете на хората. Започнала преди две години днес сме свидетели, именно на „национална отговорна политика” на парче, съобразяваща се с конюнктурни популистки интереси, без ясна визия за дългосрочен период, а позволявайки всеки да я променя за свои нужди.
В Ивайловград се санираха 5 блока, подписаха се още 8 договора, но имам десетки питания – защо за едни може, а за други не и как да обясня на жителите, защо правилата се променят? Не приемам преди две години да бъдеш против тази програма, след две години да искаш да я „преформатираш”, а след още две … кой знай какво…? Подобен род „катарзиси” не считам за „национално отговорна политика”.
Къде е сигурността тук? Не разбирам и позицията – две години да участваш в управлението, когато се изпълнява тази програма, а сега да казваш, че си против? И всъщност – дали политиците разбират, че така разделят хората в България? Ето, затова е важно, да се планира развитието – да има ясна визия за бъдещето, а не година за година. Бих се радвала, какъвто и да е новият МС, да се работи дългосрочно, да има национална концепция и съгласие за това.
Очевидно, именно тази сигурност подкрепиха жителите на нашата община, като ме преизбраха втори мандат и бях удостоена с най-голямата награда на национално ниво – „Кмет на годината”. Наградата е признание за всички служители от администрацията, признание за работата на Общинския съвет, за всички държавни и общински структури на територията на общината.

Какво отчетохте като свършено пред хората от 1-вата година на преизбирането Ви?
На първо място добрата организация по Националната програма за енергийно саниране на българските домове. Пет от петте възможни блока бяха санирани. Твърдя, че са и единствените в страната с фотосолари на покривите. Паралелно с това в бюджета на общината предвидихме средства и облагородихме дворните пространства. Санираните блокове са приети без забележки и са предадени на собствениците им. Сега грижата е тяхна. Нека те си ги ползват със здраве. Икономиите вече са очевидни. Факт е. Получавам десетки благодарности от живеещите в тях.
Подписани бяха договори за дванадесет от дванадесет подадени проектни предложения по Оперативна програма „Региони в растеж”. Ивайловград е определен като ресурсен център от 4-то ниво по тази програма, а подписаните договори са за саниране на обществено значими сгради, блокове и многофамилни жилища. Тоест, ние отново продължаваме да си изпълняваме ангажиментите, които са заложени в програмата за управление на Общината и заради които ме преизбраха.

Кои са основните приоритети за Ивайловград през 2017 г.?
Конкретно за 2017 г. предстои да се случи това, което е разписано в програмата за управление. Винаги съм заявявала, че моят времеви мандат е ясен. Човек трябва да познава проблематиката, когато се захваща с една работа, а в конкретния за мен случай – да познава проблемите на общината. И ние имаме своите трудности, както всички малки общини, но тези проблеми са отражение на националната политика. Опитваме се да ги решаваме, но не всичко е от компетенцията на местна власт.
В най-близък план предстои изграждането на детски атракцион на открито – не го приемайте като обикновена детска или спортна площадка, а като място, където родителите ще могат спокойно да оставят децата си на грижите на професионални аниматори, които да ги забавляват и работят с тях. Изборът на фирма за проектирането на атракциона приключи. През 2017 предстои неговото изграждане. Това го дължим на децата на Ивайловград.
Очаквам развитие и по един от любимите ми проекти с Гърция по програмата за ТГС за социализация на местността „Пещерата” и превръщането и в зона за отдих. Проектът вече премина първия етап на оценка. Предвиждаме изграждането на приключенски парк, оформяне на къщички за децата в клоните на боровете, въжени мостове за тях, тераса на един от южните живописни скатовете над града ни, откъдето се разкрива прекрасна гледка, още – заслони, кътове за пикник, отдих и игри. Ще бъде оформен паркинг, ще се обособи и пешеходна зона за туристи и гости.
Предстои да си свършим работата и по другия ми любим проект – язовир „Ивайловград”, за да може този единствен по рода си язовир, да покаже красотите на самите ивайловградчани и на гостите на града, защото ние и до момента нямаме достъп до него. Изграждане на кей, обособяване на места за риболов, оформяне на заслони, места за отдих и плажуване, закупуване на туристическо корабче за разходки по язовира – това са само част от предвижданите дейности.
По предварителен ранкинг, община Ивайловград е в списъка на одобрение за финансиране проекти, за изграждане и рехабилитация на общински пътища по Програмата за развитие на селските райони, включващ изграждане на изцяло нов път от кв. „Лъджа” до средновековния манастир „Св. Св. Константин и Елена”.
По този начин ще се оформи цялостен комплекс за туристи и гости – започващ от антична вила „Армира”, достигащ до Манастира, а от там по пътя, продължаващ до крепостта „Лютица”, като последния успяхме да реализираме с личната ангажираност и подкрепа на министър-председателя на България Бойко Борисов.
Разработваме проекти, с които ще се решат сериозните проблеми с водоснабдяването на града. Проектираме спортно развлекателни комплекси и съоръжения, които през 2017 ще бъдат реализирани в по-големите села на Общината Славеево, Свирачи и Кондово.

В навечерието сме на най-светлите празници. Какво е посланието Ви към хората от Ивайловград?
Нека и през Новата година продължим да съзидаваме! Когато работим заедно за нещо добро и красиво – то непременно се случва! Аз вярвам! Това е възможно! Новата 2017 г. ще бъде важна и решаваща за Ивайловград. Предстои ни да изпълним много инфраструктурни проекти, за чиято подготовка и защита работихме упорито през отиващата си година. Нека бъдем добри хора и добри граждани! Да бъдем честни и принципни, мъдри и успешни!

Препечатано от Kmeta.bg

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2016 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама