Духът на Коста Андреев като „крушата дивачка“ ще вирее и на отвъдна земя

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 8, 2006 02:57IN MEMORIAM

На 3 декември, само седмици преди да навърши 76 години, ни напусна журналистът, писателят, общественикът с корени в нашия край – Коста Андреев.
Роден в Малко Брягово, възпитаник на харманлийската гимназия, той никога не прекъсна родовата си и духовна връзка с Харманли и харманлийци. И като главен редактор на в.“Труд“ и като създател на в. „Земя“ по-късно Коста Андреев непрекъснато се интересуваше от проблемите в родния край и помагаше за решаването им не само по журналистически, също както не единствено по депутатски се завръщаше често тук като народен представител в три български парламента.
Непосредствен и открит, той спечели много привърженици по родните места не само като журналист и публицист, но и като проникновен писател. Свидетелство за това бяха организираните от община Харманли премиери на последните му книги, романите – „Есента на Първия“ и „Круша дивачка“. Със своите послания те донесоха на автора им широко признание сред българските читатели, а най-ревностни негови почитатели станаха харманлийските му съратници, другари, приятели.
Но последните книги на бай Коста, както не без уважение го наричахме тук, ще останат като значими за българската белетристика творби и с прозренията си за прехода, и с пречистваща сила на внушенията за спасителния му изход.
Всъщност с романа „Круша дивачка“ Коста Андреев сътвори метафората на живота си. Искаме да вярваме, че също като тази круша дивачка от книгата му неговият непримирим дух ще се прихване и на отвъдна земя.
А ние на тази оставаме със светла памет за Коста Андреев, за житейския му и творчески път, за изпълнения му човешки дълг!

От Община Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 8, 2006 02:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930