Две седмици в град Плимут, Англия

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 24, 2006 02:26

Галина Христозова – директор на НУ „Отец Паисий“ Харманли

От 26 ноември до 10 декември 2006 год. бях в Англия. Целта на моето посещение бе обучението ми в колежа Майфлауър колиж (Mayflower College), гр. Плимут, в курса на тема: “Как да използваме различните техники, музиката и драматизацията в чуждоезиковото обучение в класната стая”. Това беше двуседмичен интензивен курс и включваше 50 часа обучение. В групата бяхме две българки и четири румънки и се обучавахме безплатно с помощта на Програма „Сократ“ и ЕС. Бяхме включени в дейности, които ни показваха как да развиваме уменията на учениците за слушане, говорене, четене и писане. Уроците по фонетика също бяха много интересни – запознахме се с особеностите на съвременния английски език и на местния говор. Имаше много дейности, свързани с главната тема на курса – как да използваме музиката, драматизацията, мимиката и жестовете, медиите и интернета, за да направим уроците по-интригуващи и стимулиращи желанието на учениците да учат английски език. Свободният достъп до компютърната зала и библиотеката ни беше от голяма помощ при изпълняване на упражненията, поставени ни от преподавателите. Целият ни ден беше доста уморителен, но пълноценно уплътнен с интересни теми и практически занятия. Преподавателите бяха много приятни и интелигентни, и използваха интерактивни методи в процеса на работата. Поставяха ни определен въпрос или задача и изискваха от нас свободно включване в разговори. Групата ни беше малка и имаше възможност всеки да изрази своето мнение по въпроса.
В края на курса всеки от нас направи презентация за своето училище, град и страна, като използва снимки и DVD. Това беше също много интересно и полезно за всички нас. В моята работа показах снимки от нашия град и училище. Разказах, че градчето ни се намира в Южна България, близо да границата с Турция и Гърция, че поетът Петко Рачев Славейков в миналото е написал поемата „Изворът на Белоногата“, вдъхновен от красотата и гордостта на българката, останала в Харманли, защото обича България.
Освен нашата група, в колежа имаше още няколко, в които се обучаваха учители от Бразилия, Япония, Таджикистан и др.
По време на курса имахме възможност да посетим уроци по английски език в мултинационални групи и след това да обсъдим впечатленията си с нашите колеги. Гостувах на начално училище в гр. Плимут и се запознах с неговия директор и учителския състав. Получих информационни бюлетини за тяхното училище и оставих рекламни материали за нашето. Планувахме да започнем кореспонденция по интернет между учениците от двете училища.
Организираната обиколка на града и екскурзията до гр. Тависток и два старинни замъка обогатиха много моите познания за английската история и култура.
Много ми хареса и престоят в английското семейство, в което живеех. Всеки курсист беше настанен в различни семейства, в различни краища на града. Живеейки с тези усмихнати и приятни хора, ние успяхме на разберем по-добре английския начин на живот, техните гозби, традиции и обичаи.
Улиците на град Плимут светят, украсени за Коледа, а в центъра му ученици изпълняват коледни песни под съпровод на духова музика и всеки от минувачите, ако желае, може да се включи.
Двете седмици, прекарани в Плимут, бяха изключително полезни и стимулиращи за мен и аз съм благодарна на РИО – гр. Хасково, Община Харманли и Програма „Сократ“, затова че ми помогнаха да осъществя тази идея и да посетя Англия

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 24, 2006 02:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930