Една легенда вече стана факт

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 21, 2015 06:37

Една легенда вече стана факт

На 7 октомври, 2015 г., след едногодишен ремонт, Историческият музей в Харманли откри своята нова експозиция – „Музей на българката – Изворът на Белоногата“.
Експозицията е разположена в три зали – народни женски носии от цяла България, гостуващата изложба на Светослав Петров от град Елена, а последната зала е поемата на Славейков „Изворът на Белоногата“.
„Това е основа на създаването на истински музей на българката. Ще ни са необходими поне 3 години да го направим такъв,“ сподели директорът, доц. Тошо Спиридонов. В музея отначало е имало 80 облекла, през последните месеци купили още 28, така че вече са над 100. Той разказа, че изложбата е била подредена след един консултативен съвет от д-р С. Бизеранова, Видин, Г. Чохаджиева – В. Търново, Д. Тодорова – Варна, доц. д-р Ек. Кередимидарска – Кюстендил, М. Милчева – Хасково и Г. Таскова – Пловдив, които дадоха идеи за аранжирането.
Благодарение на настоятелността на харманлийци една легенда вече стана факт. Тя векове се е носила във въздуха, от уста на уста, а Петко Р. Славейков е написал поемата „Изворът на Белоногата“. Затова и носиите на експозициите във въздуха и постепенно слизат надолу.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 21, 2015 06:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама