“Една нощ във Венеция” на Щраус развълнува харманлийци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 3, 2017 06:48

“Една нощ във Венеция” на Щраус развълнува харманлийци

С оперетата „Една нощ във Венеция“ артисти от Бургаската опера пренесоха харманлийци в средновековна Италия. На сцената на местното читалище те представиха карнавал и маскен бал, част от сюжета на комедия, от която Йохан Щраус – син е създал музикално произведение.
Постановката на Държавната опера от Бургас се състоя в края на миналата седмица, а в нея участваха изявени певци като Марио Николов, който е и режисьор на постановката, Валентина Корчакова, Людмила Михайлова, а диригент на оркестъра бе Иван Кожухаров. Под неговата палка произведението на големия майстор на валса Йохан Щраус и до днес опиянява и забавлява.
Талантливите изпълнители подариха на зрителите нещо повече от забавление, което пролича от аплодисментите им.
Недоразумението е любима тема на оперетите и „Една нощ във Венеция“ не прави изключение. В сюжета се описва как херцогът на Урбино и свитата му пристигат в града, където е организиран бал с маски. Той е известен женкар, без задръжки и е открил своето ново завоевание в лицето на Барбара, съпругата на местния сенатор Бартоломео Делакуа. Той научава за това и наема гондолиер, за да отведе съпругата му далеч от лапите на херцога. Тя обаче също хитрува и отива на бала, за да се срещна с любовника си Енрико, племенник на съпруга й.
Цялата постановка е изпълнена със заплетени конфузни и комични ситуации, с много смях и пикантни флиртове е показана пъстрата бъркотия на веселия венециански карнавал сред пищните декори и костюми.
Нощите в красивата Венеция са изпълнени с музика, любов и тайни, няма бедни и богати, всичко е безкраен празник, танци, спагети, сладки изкушения и забавни недоразумения, удобно скрити зад красивите карнавални маски.
Оперетата завършва с хепиенд, където скрит зад маската слуга, по-хитър и остроумен от господаря, получава желаната добре платена служба, а неговата съпруга от слугиня се превъръща в херцогиня.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 3, 2017 06:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама