Харманлийските улици са като лунен пейзаж

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2008 08:46

Харманлийските улици са като лунен пейзаж

Нито един квадрат асфалт не е положен върху повечето улици на Харманли от близо една година. Те изглеждат като лунен пейзаж. Дупки, разширяващи се с всеки ден са осеяли настилките. На повечето места в града вече се е показал и чакълът от основата на пътищата. Картината се допълва от изкъртени бордюри, невъзстановени изкопи, обрасли с трева тротоари или такива, които са заети от паркиращи коли и какви ли не строителни своеволия, допълващи жалката картинка. Шофьорите карат по тях, правейки сложни маневри, като се опитват да ги избегнат, но отърване от тях няма – налитат на друга.
Трагичното в цялата ситуация е, че не става въпрос за третостепенни улици, по които движението е малко. Говорим за улици с интензивно движение, където колите са твърде много, и които са част от главните артерии на града. Това са натоварените пътища ,,Алеко Константинов“, „Васил Левски“, „Иван Вазов“, „Цар Освободител“, „Янко Сакъзов“и „Александър Стамболийски“.
Състоянието на пътищата в града е най-често коментираната тема сред харманлийските шофьори. В същото време е табу за управляващите, защото вероятно не знаят как да се справят с проблема.
В повечето случаи водачите на автомобили използват доста колоритен език и неприятни квалификации по адрес на тези, от които зависи оправянето на улиците. Таксиджиите са се видели в чудо от колите, които снабдяват магазините. Всички си задават въпроса защо плащат данъци на общината, след като положението от ден на ден става все по-лошо. Из местния фолклор се коментира фактът, че кметът Михаил Лисков си е купил джип, защото старата му кола не е издържала на разбитите улици и се е скапала. Новата Опел „Вектра“ на общината е също с изцяло подменена ходова част и това отчасти се дължи на разбитите улици. Като споменахме за джипове, покупката на този вид автомобил, устойчив на пътищата в общината в момента, е хит в града. Всяка седмица се появяват нови и нови, като по този начин много от шофьорите си решават проблема.
Докога пътищата ще са в такова ужасно състояние, е въпрос, на който никой от управата на града не е посмял да отговори досега, въпреки че са наясно какъв е проблемът. Създава се впечатление за безсилие и некомпетентност. Или може би, возейки се в служебните автомобили, отговорните другари не разбират за какво става въпрос.
Все пак има някаква крачка в тази посока. Тя е, че тази година общината реши сама да си прави ремонта и закърпването на улиците. Общинският съвет одобри закупуването на подходящата техника и от две седмици вече на много места се реже старият асфалт. Там ще се поставят кръпки и всичко ще бъде ОК, според онези, които харчат неразумно парите на харманлийските данъкоплатци. Ще отчитат, че са изкърпили еди колко си квадрата и това ще успокои доста хора.
Този начин на ремонтни дейности само ирония сред онези, които често ходят в западните страни и виждат как там се решават този род проблеми. Но от харманлийската администрация няма такива хора, така че ще са спокойни, след като са сложили още някоя дрипа на града.
В интерес на истината трябва да се спомене, че през миналата година се направи решителна стъпка за подобряването състоянието на уличната мрежа. Тогава, през юни общината взе 1 500 000 лева заем, който бе инвестиран в нова настилка на градските улици. С тези пари бяха асфалтирани наново много от тях, които бяха определени за важни. Предизборната амбициозна ремонтна програма на община Харманли обхвана и междублоковите пространства в кварталите „Тракия“ и „Дружба“. Живеещите там обитатели приеха със задоволство това, защото около тях инфраструктурата бе в окаяно състояние. Асфалтира се и много важна улица, „3 март“, която свързва индустриалната зона с града.
Дали от недомислие или неприятно стечение на обстоятелствата, улица ,,Асен Златаров“, подновена през миналата година, вече на два пъти е разкопавана. По друга – ,,Георги Жечев“ също има изкопи в миналогодишния асфалт.
Тази година в две села се положи нова настилка по няколкостотин метра, нещо, което не е правено от 30 години, и което зарадва много жителите им.
Трагично е положението и с четвъртокласната пътна мрежа. Тя вече се ,,стопанисва“ от общината. Думата стопанисва не случайно е в кавички, защото там нещата са оставени на самотек. Храстите превземат платното, банкетите изчезват, пътят се стеснява.
Амбициите на общината е да се кандидатства по проекти за ремонта на пътната мрежа, но това са приказки, които харманлийци слушат непрекъснато през последните четири-пет години.
Дали парите в бюджета на общината са малко, или не са правилно разпределени – не е ясно, пък и не това интересува харманлийските данъкоплатци. За тях е по- важно да се движат по прилични пътища. „Платила съм 400 лева, за да се свържа с канализацията, а до ден днешен никой не е възстановил изкопа, който направихме“, се оплаква бизнес дама, чиято фирма наскоро построи цех.
Малко харманлийци знаят, че спокойно могат да заведат дело срещу общината заради това, че автомобилът им е претърпял аварии, вследствие на разбит път. Такъв прецедент вече има. Тогава от там платиха за щета 1 500 лева. Веднага след това оправиха въпросното място, където бе аварирал автомобилът. Ако потърпевши шофьори искат да получат обезщетение от щета по пътя, е необходимо още, когато ги сполети произшествието, да си намерят двама свидетели, които да потвърдят това пред съда. Само това е начинът твърдоглавите управници да се заемат с решаването на истинските проблеми на града не само през предизборния период.

Голяма част от тях са ремонтирани, в ремонт и пред ремонт

Отговор на публикувана във в. „Хасковска Марица“ и в. „НОВИНИ“ статия за състоянието на улиците в града

„Връзки с обществеността“, Община Харманли

Противно на твърденията в материал на вестника за уличната мрежа на Харманли и с просто око е видно, че състоянието й е далеч по-добро от това преди 5-6 години.
Няма на първо място да посочваме изцяло реконструирания централен булевард „България“, чиито предимства вече ползват и водачите на МПС, и гражданите. Това е факт. Както е факт, че ако асфалтирането на улиците в кварталите „Тракия“, „Дружба“ и на други места не бе извършено миналата година със съответния заем, сега със същите средства, щеше да се свърши и двойно по-малко работа. Така че не предизборно се е подходило към това, а чисто и просто прагматично. Още преди асфалтирането на кварталите и ремонта на булеварда пък общината оправи повечето улици в старата градска част, където може би само ул. „Кирил и Методий“ се нуждае от по-сериозен ремонт, който предстои да бъде извършен.
В момента в ремонт вече са и улиците, напречни на булеварда – „Лозенград“, „Люлебургас“,“Цар Освободител“, „Сакар планина“, „Балкан“, „Пенчо Славейков“. При това тези улици се ремонтират със собствена техника на общината. Това ще позволи по-оперативно да се пристъпва към изкърпване на уличните платна и в други части на града, както в момента върви ремонт на ул. „Янтра“. По този начин ще бъдат ремонтирани още ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Янко Сакъзов“. Предстои работа и по оправянето на успоредните на булварда улици. Улица „Неофит Рилски“ в общи линии е вече ремонтирана, затова повече ще се работи по ул. „Хр. Ботев“, макар тежките отсечки по нея да са оправени. Ще бъде изкърпена и ул. „Бенковски“.
Общо за тези ремонти ще бъдат изразходвани 60 хил. лв. от общинския бюджет, а през второто полугодие чрез ОбС общината ще направи постъпки за разширение на ремонтната дейност по уличната мрежа чрез пренасочване на средства.
Що се отнася до важните за пътното движение на града улици – „Алеко Константинов“ и „Иван Вазов“, за тяхното ремонтиране има внесени проекти, с които общината кандидатства за средства по програмата за регионално развитие. Има внесен проект и за ремонта на бул. „Преслав“.
Важно за гражданите е да знаят, че ще се пристъпи и към ремонт на улица „Васил Левски“. Това ще се осъществи обаче, след като обектът до старото гробище бъде рекултивиран в парк и се отвори ул. „Хаджи Димитър“.
В контекста на тази информация трябва да се акцентира и върху една зловреда практика, съвсем скоро, след асфалтирането или ремонтирането на дадена улица да започнат искания за разкопаването й заради канализационни проблеми, които е можело да бъдат решени й по-рано. Въпреки отхвърлянето на такива искания, често се стига до нелегални разкопавания и потърпевшата улица отново има нужда от ремонт. Факт, който показва, че отговорност за състоянието на уличната мрежа носи не само общината, но и гражданите.

 

Петьо Марулев, таксиметров шофьор: “Да се оправят поне по-натоварените улици”

Марулев

Марулев

Според теб какви са пътищата из Харманли?
Не са добри. Особено тези по-главните, които се използват най-често.

Кои имаш предвид?
Говоря за улица ,,Алеко
Константинов“, „Лозенград“, Васил Левски“. Ако те се направят, движението ще стане по-лесно. Миналата година, като почнаха да асфалтират, мислехме, че ще направят и други, но не стана. Сега гледам, че по ,,Освободител“ режат асфалта, но тези тежки камиони, дето возят пръст за магистралата , пак ще я разбият.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2008 08:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама