Христо Мутафчиев: “Със сигурност пак ще дойда в Тополовград”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 18, 2016 07:22

Христо Мутафчиев: “Със сигурност пак ще дойда в Тополовград”

Разговор с Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, гост на 21-то издание на международния театрален фестивал „Велко Кънев”
Господин Мутафчиев, добре дошли в Тополовград! Идвали ли сте друг път тук и чували ли сте за Международния Театралния фестивал на комедийните театри „Велко Кънев”?
Добре заварили. За първи път съм тук. В този регион идвам за не знам кой си път, служил съм в Харманли, но специално в Тополовград идвам за първи път. За фестивала разбира се знам, защото като председател на Съюза на артистите осигурявам една от програмите и подпомагаме провеждането му.

Фестивалът, както е известно, е на любителски театри. Вие намирате ли разлика между играта на този вид театрални състави и играта на професионалните театри на сцената? В чия полза е тя?
Разликата е огромна. И двете страни имат своята адекватна и положителна посока. И ще кажа коя и защо има разлика. В професионалния театър хубавото е, че има средства, които влизат, за да се правят постановки. Защото без пари театър не се прави. В непрофесионалния театър най-хубавото нещо е ентусиазмът, с който излизат да играят колегите. Разликата е в това, че понякога непрофесионалните актьори влизат прекалено дълбоко в изживяванията си и на моменти много преиграват. Това не е, защото нямат талант. Това е, защото не са учили това, което аз съм учил в академията – къде да спра, къде да балансирам поведението си, къде взаимоотношенията са по-важни от моето собствено его. Така че, това е, това са разликите.

Вие присъствахте на предхождащата откриването церемония на площада. Видяхте ентусиазма на хората, които я наблюдаваха, и нетърпението, с което очакват започването на постановките от програмата. Този фестивал е един вид лицето на града и вече е традиция и празник двадесет и една години. Така ли го усетихте и Вие, като празник?
Именно за това говоря и аз, че това е празника на града и градът си чака този ден. От една страна е жалко, че само това е лицето на града, от друга страна е прекрасно, че културата може да бъде лицето му. Защото например лицето на Карлово са розите, а тук е културата и това е много добре.

Къде сега работи актьорът Христо Мутафчиев? Административната работа на председателя на Съюза на артистите отнема ли Ви много време?
В момента съм в Малък градски театър зад канала, където съм от момента, в който се върнах от Пловдив в София. В Народния театър играя едно представление само и то като гост актьор. Играя в пиесата на Стефан Цанев „Духът на поета”, режисирана от Маргарита Младенова, където си партнираме с Валентин Танев и Павлин Петрунов. Административната работа в Съюза на артистите ми отнема почти цялото време. Останалото време ми е времето, в което се забавлявам аз самия и си създавам удоволствие като, излизам на сцената.

Преди няколко години преживяхте тежко заболяване. Това промени ли коренно живота Ви или не? Какво ще пожелаете на жителите на Тополовград и местните театрали в края на нашия разговор?
Коренно не мога да кажа, но със сигурност се промени. Ако нещо коренно се променя, това е на база съзнание, а моето съзнание е прекалено цинично, за да се промени. Това, което мога да пожелая, е едно единствено нещо – да съхранят и подкрепят ентусиазма на хората, които правят този фестивал. А що се отнася до мен, със сигурност пак ще дойда в Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 18, 2016 07:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930