Има шестима заподозрени за пожарите в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 12, 2016 08:37

Има шестима заподозрени за  пожарите в региона

Още трима мъже са задържани за съпричастност към пожара, обхванал на 4 септември харманлийските села Рогозиново, Доситиево и Коларово. В съобщението на полицията се казва още, че в хода на оперативно-издирвателните действия са установили, че двамата харманлийци, на възраст 45 г. и 22 г., и 23-годишният симеоновградчанин, са съпричастни към възникването на огъня, а по случая е образуваното досъдебно производство.
За пожарите край селата Изворово, Българска поляна, Черна могила и Бориславци също има заподозрени от органите на реда.
През изтеклата седмица не намаля интензитета на огнените стихии в региона.
Пожар до болницата на Харманли вдигна на крак огнеборците в ранния следобед на събота, 3 септември. Той бе предизвикан от запален огън, вероятно от роми, които са брали орехи. На място пристигнаха автомобил на РСПБЗН – Симеоновград, и друг на УПБЗН – Любимец. Разпростря се за кратко към вилите наблизо, но бе угасен навреме. Има пострадали лозови насаждения в местността Старите лозя.
От там пожарните коли спешно заминаха за друго огнище, възникнало за четвърти път в землището на село Овчарово. Горя южно от пътя до Теке баир. В неговото овладяване първо се включиха хора, които берат грозде в съседните лозя. На помощ им се притекоха и работници от винарна „Кастра рубра“. Там имат приготвени 30 тупалки, които работниците използват в случаи като този. В гасенето се включиха автомобили от Димитровград, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Тополовград и Любимец. Горяха лесонепригодни площи, но струпването на много техника спаси боровата гора и широколистна гора.
Според управителя на винарната Цветан Цветанов огънят се е появил едновременно от две места.
На 4 септември голям пожар избухна в землището на село Доситеево. Той се разрасна към с. Рогозиново. В неговото гасене се включи и хеликоптер. Мобилизирани бяха служители от „Общинска охрана“ на Харманли, горски от ЮИДП, общо 15 екипа.
Пламъците обхванаха лозови масиви и овощни насаждения, пасища и лесонепригодни площи. При гасителни дейности пострада кмета на Доситиево Митко Вълчев, който е откаран с 20% изгаряния в Пловдивска болница.
Равносметката е: засегнати са над 7 хиляди декара лозя, овощни масиви, пасища и ниви и един пострадал.
На другия ден две пожарни от Симеоновград, две от Харманли, две от Димитровград и една на Любимец гасиха възникнал по неустановена причина огън в 150 дка орехови насаждения, 400 дка. лесонепригодни площи и 20 дка стърнище в местността Мал баир край Симеоновград, по пътя за Стара Загора.
На 6 септември горяха сухи треви и храсти в местността Асара край същия град. Огънят започна след 14:00 часа. На мястото пристигнаха два автомобила на пожарната. Чрез насрещен огън той бе овладян. В гасенето му се включиха и доброволци. Не са засегнати вилите край Марица, нито обработваемите ниви наоколо.
Преди това в Харманли пожарникарите гасиха огън близо до хотел „Ралица“, в м. Малкоча. Той застраши боровите насаждения наблизо, но бързото му локализиране предотврати разрастването му.
На другия ден, пак в тази местност, но от другата страна, отново възникна пожар по неустановена причина, но бе загасен. Пострада 1 дка иглолистна гора, а са спасени 200 дка от гората.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 12, 2016 08:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама