Изборите минаха. Кой какво спечели или загуби в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 11, 2015 06:45

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 41/1495, година LXXХ, 6-12 ноември 2015

Свързани публикации

Датите – 25.10. и 01.11.2015 г. минаха, а с тях и местните избори за мандат 2015 – 2019 г. Резултатите са ясни, знаят се, остава избраниците да заработят с пълна пара в полза роду, както ни обещаваха. Но нека да погледнем резултатите от малко по-друг, политически ъгъл или коя политическа сила или коалиция какво спечели или загуби във вече отишлия в историята и статистиката местен вот. Появиха се нови играчи, изчезнаха или бяха свити да минимум стари. Утвърди се като първа сила в общината местна коалиция (МК) „Възраждане”. Освен кмет на общината, увеличен бе броят на общинските съветници и кметовете на селата, имащи право на това. На практика това се оказа коалицията на мнозинството от хората, живеещи в общината, защото политическата й дреха бе по-скоро само за регистрацията й пред ОИК. С риск да разсърдим някои политически деятели ще кажем, че изброените партии, влизащи в нея са с минимално присъствие в общината и тази МК бе наистина коалицията на хората, което личи и от мощната подкрепа най-вече при кандидата за кмет и вече такъв на общината Божин Божинов. Подкрепата, особено в общинския център, бе огромна, а по-слабият резултат в някои от селата в общината бе с разлика само от по няколко гласа.

Втори се оказаха от ГЕРБ – с 5 съветника и 3 кметове на села. Опитаха всичко възможно и невъзможно, но не можаха да преодолеят обществената нагласа, която чисто и просто предопределяше победата на Божинов и неговата коалиция. Надцениха собствените си възможности и подцениха тези на избирателите и тяхната оценка за направеното през последните четири години.
Трети се оказаха, и то съвсем логично на базата на обществените нагласи и собствения си авторитет, представителите на МК „ЗА” община Тополовград”. Техният кандидат за кмет на общината този път не можа да стигне до втори тур, падна бройката им на общински съветници на трима, докато в предишния общински съвет в негласната тогава, а сега официална коалиция с БСП, бяха цели седем. Спечелиха кметски места в 4 села на общината.
Останалите участници, които постигнаха някакъв резултат – АБВ и НФСБ – с по един общински съветник, съумяха да направят минималното – да се идентифицират в политическия и обществения живот на общината. Като първо участие и това не е малко. До тук със спечелилите – кой повече, кой по-малко.
Най-големият губещ в тези местни избори бе Общинската организация на БСП. Пълен провал като обществена и политическа тежест и присъствие, загуба на собственото си лице и авторитет. Не можаха или по-скоро не поискаха да излъчат собствен кандидат, което не беше се случвало досега. Влязоха в коалиция, в която напълно загубиха идентичността си и бяха обезличени като най-мощната преди години политическа сила в общината. След заиграването с преференциите от партньорите им, останаха само с един съветник в рамките на коалицията. Разочароваха много от членовете си, които определено не се съобразиха с политиката и нарежданията на местното ръководството и гласуваха както им казваше съвестта и според това, което виждаха очите им.
За останалите участници, които бяха регистрирали съветнически листи, просто важеше олимпийският принцип, че по-важно е участието, отколкото резултатите. В крайна сметка започва нов мандат на местната власт. Какви размествания, какви прекроявания ще донесе той в политическия, пък и в цялостния живот на общината, предстои да видим.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 11, 2015 06:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930