Който иска да печели от лозя, да се яви на търг

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2016 12:14

Който иска да печели от лозя, да се яви на търг

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 17/651, година XIV, 28 април-5 май 2016

Свързани публикации

Който може да печели, да участва в търга за даване под наем на общински лозя.” Това призова кметът Мария Киркова на последната сесия на местния ОбС. В точка девета на последната сесия се предлагаше прекратяване управлението и поддържането на имоти общинска собственост – лозя, предоставени на ОП „Горска компания“. Причината за това е отчет за 2015 г., от който е видно, че управлението и поддържането на предоставените имоти генерират неоправдани разходи.
Защитник на статуквото отново бе общинският съветник Михаил Лисков, според който те щели да носят приходи на общината. „Това са нови лозя, които трябва да се разширяват със сорта сира, който се търси на пазара. Не трябва да се лишаваме от тази собственост,“ прикани той съветниците.
Опонира му Динко Тървалиев: „Това е несвойствено за една община – да се занимава с отглеждане на лозя. Приходите са много по-малко от разходите. Не може една община да се превръща в кооперация или ТКЗС.“
Христо Братанов допълни, че финансовите резултати през последните години показват, че тези имоти не са стопанисвани добре. Освен това няма оперативна програма, която да финансира създаването на винени сортове лозя, уточни съветникът, който управлява частна винарна.
Доуточнение на спора внесе кметът Мария Киркова. „Никой не е казал, че тези лозя няма да бъдат общинска собственост. След като толкова се печели, нека на търга някой от вас, който иска, се яви да ги спечели и да печели от тях.“ Подканата бе към левите съветници, които поддържаха статуквото.
При гласуването на предложението за прекратяване на тази дейност от БСП едни съветници се въздържаха, други бяпа против и само Костадин Делчев гласува „за“.

Оставаме в РСО „Марица“, чиито председател е Михаил Лисков.
Не се прие докладната от кмета Мария Киркова за прекратяване участието на Община Харманли в Регионалното сдружение на общините „Марица“ /РСО „Марица“/ – Хасково. На сесията тя каза, че за това членство общината плаща годишно 11 062.40 лева, докато за Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е 4 910 лева. Функциите на двете се дублират и е по-благоприятно Националното. Тя съобщи, че със съдействието на НСОРБ за болницата в Харманли са отпуснати 107 000 лева.
И на това решение от БСП имаше въздържали се и против. Сред гласуващите бе и бившият кмет Лисков.
Според информация в сайта на сдружението www.maritza.info става ясно, че през 2011 година за председател на Управителен съвет е избран Михаил Лисков, тогава кмет на община Харманли. Юристи коментират, че при гласуването той е в конфликт на интереси. Това обаче не пролича в поведението му.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2016 12:14
Напиши коментар

3 Коментара

  1. данъкоплатец май 4, 22:41

    Ако правилно разбирам Харманли ще даде 11 000 лева на РСО за да може председателят Лисков за взима заплата от там … Права ли съм или бъркам… изяснете

    Отговори на този коментар
  2. srear май 4, 19:06

    Иване я даи малко инфо за Регионалното сдружение на общините „Марица“ /РСО „Марица“/ – Хасково,къде аджеба потъват тия 11 062.40 лева и каква файда има общината от това??

    Отговори на този коментар
  3. възмутен май 4, 17:58

    много нагъл тоя лисик

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама