Мобилна лаборатория ще преглежда безплатно пациенти в Хасковска област цял месец

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 2, 2015 10:59

Мобилна лаборатория ще преглежда безплатно пациенти  в Хасковска област цял месец

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 40/642, година XIII, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

В рамките на един месец – от 20 октомври до 20 ноември 2015 г. в област Хасково ще се проведат безплатни клинични изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебните заведения от населените места в областта. Изследванията се правят със съвременна апаратура в мобилна клинична лаборатория, която отива на място при пациентите. Ще се изследва за наличие на анемия, захарен диабет, високо кръвно налягане и заболявания на бъбреците.
Първите безплатни изследвания в Любимец се направиха на 27 октомври от екипа на д-р Минка Делчева, управител на Медико-диагностична лаборатория „Делпем“ ЕООД, но те ще продължат и в началото на м. ноември т.г. Мобилният екип за извършване на услугата е одобрен от РЗИ – Хасково. Изследванията се извършват по проект 431 на Министерството на здравеопазването – „Клинико-лабораторни изследвания на здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебни здравни заведения“. Минималният брой пациенти, които ще се възползват от безплатните изследвания са 500, но д-р Делчева гарантира, че всеки, който отговаря на условията, ще може да се възползва от услугата.
Мобилната лаборатория е оборудвана с апарати, съгласно Медицинския стандарт и е предоставена от Министерство на здравеопазването.
Как реагираха ромите в Хасково на лабораторията?
Безплатни изследвания с подвижна лаборатория зарадваха жителите на ромския квартал „Република“ в Хасково в четвъртък, 29 октомви. Неосигурените здравно, безработни или социално-слаби обитатели на квартала, получиха възможност да изследват кръвта си без пари.
Още с отварянето желаещи да разберат моментното си състояние, „обсадиха“ подвижната лаборатория. Първи се престрашиха по-възрастните. Самата дума „безплатно“ привличаше като магнит всички любопитни.
Програмата, по която се провежда акцията, е на Министерството на здравеопазването, свързана със осигуряване на медицинско обслужване на лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства. Тя е стартирана от 2011 и завършва до края на 2015 година. За хасковска област изпълнител е Медико-лабораторният център „Делпем“.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 2, 2015 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930