Определиха местата за противоградни ракети

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2017 09:39

Определиха местата за  противоградни ракети

Общинските съвети във всички общини определиха места, където ще бъдат разположени ракетните установки за борба срещу градушките. В цялата област те са 30. Пpeдcтaвлявaт бетонна плoщaдĸa oт 20 ĸвaдpaтни мeтpa и място за поставяне на фургон на обслужващия.
Терените са избрани от специалисти и от тях ще се постигне максимален процент ефективност на защитната система.
Ще бъдaт пpeдocтaвeни нa Изпълнитeлнaтa aгeнция по борба с градушките (ИАБГ) бeзвъзмeзднo зa cpoĸ oт 10 гoдини, мaĸcимaлен, пpeдвидeн в зaĸoнoдaтeлcтвoтo.
В общината Харманли ще има площадка в м. Герена, в землището на с. Овчарово, в м. Сянкова воденица, край с. Браница, в м. Губана, край с. Славяново, в Долната ува, край с. Българин, в широколистна гора край с. Иваново, в Домуз гьол край с. Черна могила, в Ампухова кория край с. Изворово, в гора край с. Бисер, в Мерата до с. Доситеево.
В община Свиленград спeциaлиcти нa ИАБГ ca инcпeĸтиpaли тepeни и ca ce cпpeли нa двa. Eдиният e ĸpaй Cвилeнгpaд, в мecтнocттa Myмнeвo, а дpyгият, ĸpaй ceлo Лeвĸa в мecтнocттa Xacaн бaиp.
След оглед експерти са определили двете площадки да бъдат разположени в землищата на Любимец и с. Лозен, като съоръженията ще осигуряват противоградна защита на цялата територия на община.
В Димитровград местата за изстрелване на градобитните ракети са: Светлина, Ябълково, Добрич и Злато поле. В симеоновградска община са в Троян, Дряново и Симеоновград.
В Стамболово има една площадка в общинския център.
В община Хасково площадките са позиционирани в Гарваново, Узунджово, Нова Надежда, Брягово, Стамболийски, Войводово, Книжовник и Криво поле.
Включването на Хасковска област в противоградната защита е по многократното настояване на депутата Георги Станков.

Цялата система ще се командва от Хасково. Областният управител Станислав Дечев е дал разрешение позициониране на Центъра за противоградна система в хасковския регион. Той ще се намира в сградата на Агенцията по безопасност на храните. От там ще се управлява работата на всичките площадки в област Хасково.
В центъра ще постъпва информация от няколко доплерови радара, разположени из страната.
Когато се появи градоносен облак, от Командния пункт дават наставления на тази ракетна площадка, която покрива периметъра на опасния облак. Там стрелците зареждат пусковата установка и при последваща команда изстрелват ракетата. Тя тежи около 3 килограма.
През летния сезон стрелците от всички ракетни площадки дават 24-часови дежурства.
Ракетата съдържа сребърен йодид, който се освобождава при сблъсъка с облаците. Сребърният йодид е със структура, много близка до тази на леда, и има ледообразуващи свойства. Така с обработката на облака се цели да не се допусне формирането на едри градови зърна. Изкуствено се увеличава многократно броят на ледените кристалчета в облака, които привличат преохладената вода и тя се разпръсква на по-голям обем. След това при преминаване в по-топлите въздушни слоеве се трансформират в капки вода или в ситен град.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2017 09:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама