От “Язаки” наемат хиляди работници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 7, 2016 11:36

От “Язаки” наемат  хиляди работници

От фирма „Язаки“ търсят да наемат няколкостотин работници от целия регион. В сряда техни представители бяха в Харманли и дадоха подробности за това. Наетите ще работят в нов завод край Димитровград, които ще бъде готов до юли 2017 година. В него ще произвеждат кабелно оборудване за автомобили “Мерцедес”. В плановете на фирмата е до 2020 година да наемат 4 000 човека.
Търсят се най-много оператори за производство, по-малко инженери и административен персонал.
Молби за работа могат да се подават в Джобс.бг или в Бюрото по труда в Харманли.
Условието е кандидатът да има средно образование. Няма възрастово ограничение. Може да се наемат по-млади пенсионери, бивши миньори или военни.
Всеки, който е подал молба, го викат на интервю. Един ден в седмицата, в сряда от 9:30 ч. в Бюрото по труда в Харманли ще идва човек от фирмата, който ще го провежда. Най-напред кандидатите ще попълват автобиография, а след това тест. Целта е да определи за коя позиция в производството е най-подходящ кандидатът.
Вече има наети служители, които се обучават в Ямбол. Те ще обучават следващите. Ще бъдат с едни гърди напред и някои могат да го приемат за предизвикателство.
Във фирмата се работи по японски модел на управление, където има израстване в кариерата. Предпочитат да създават свои лидери, вместо да търсят отвън, затова дават възможност на работещите да се издигат. Непрекъснато се правят вътрешни конкурси, провеждат се обучения. Всеки може да подобри квалификацията, да смени позицията си.
Как изглежда производството в завода?
Служители на фирмата обясниха, че в производството се работи на поточни линии, които се движат бавно. На тях има бордове със схеми, където кабелите са свързват по строго определен начин. На една такава работят 70 човека, затова е важна екипната работа.
Работата не е тежка, нито пък мръсна, убеждават те. Някои я определят като монотонна, други като динамична.
В Димитровград в началото ще се работи на дневна смяна. По-късно ще се премине на двусменен режим. Първата смяна започва в 6:00 ч., а втората приключва в 21:30 ч. Ако има много поръчки, може и да се направи и нощна, с непрекъснат процес на работа, както е в Ямбол. Може да се наложи и да се работи и в почивните дни, а извънредният труд се заплаща.
Заплатата
Възнаграждението се коментира само с одобрения кандидат, но не е минималната работна заплата. Те предварително му обясняват детайлно всички условия. Ако има добри компетенции, може да получава повече пари, увериха от фирмата.
Сключва се 6 месечен договор изпитателен, след това се удължава.

снимка: интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 7, 2016 11:36
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Саша ноември 10, 15:14

    Някой записан има ли ,или запознат с фирмата?

    Отговори на този коментар
  2. Мариела Георгиева ноември 7, 17:54

    Доколкото ми е известно и съм чела коментари от хора ,фирмата не е никак коректна.Спомням си че имаше репортажи по тв с намесата на Кт Подкрепа за десетки нарушения,неизплащане на болнични,ниски заплати,без почивка между смените и доста нередности.Пълен хаос.На фона на безработицата за някои Язаки може и да е шанс но като цяло явно нямат добро име.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама