Откриха паметна плоча на музиканта Атанас Маргаритов

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2016 10:31

Откриха паметна плоча на  музиканта Атанас Маргаритов

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 9/ 8-14 юли 2016

Свързани публикации

Паметна плоча на дома, където някога е живял големият диригент Атанас Маргаритов, бе открита в Харманли. Платното от нея свали Георги Лайков и Атанас Маргаритов, племенник на диригента. Тя се намира на улица „Климент Охридски“ №6.
Отец Живко отслужи панихида и освети плочата, изработена от Ради Белянов.
За събитието от София бяха дошли близки на композитора.
Атанас Маргаритов е български диригент, цигулар, концертирал из цяла Европа. Той е директор и главен диригент в Софийската опера, дългогодишен диригент на хор ”Кавал”.
Близо 6 години е музикален директор и главен диригент на оперния театър в Гент, Белгия, а от 1979 до 1989 г. заема длъжността главен диригент в операта в Дижон, Франция.
Роден е 25 януари 1912 година в Харманли, на тази улица, която съвременниците определят като най “културната” на града, в семейство на учители. Като дете започва да свири на цигулка и пиано. През 1930 завършва Харманлийското педагогическо училище, сега СОУ ”Неофит Рилски”.
През 1933 г. завършва двата отдела – теоретичен и специален, на Музикалната академия в София. Веднага след това започва творческата му кариера. Той дирижира в Испания, Франция, Белгия, Холандия, Чехия, Италия, в много от големите театри” на Европа.
Праз 1998 големият български диригент, харманлиецът, Атанас Маргаритов се раздели с този свят и отиде да радва Верди, Пучини, Бизе, Вагнер и Мусоргски в отвъдното.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2016 10:31
Напиши коментар

2 Коментара

  1. fftr юли 11, 17:02

    РЕСПЕКТ……

    Отговори на този коментар
  2. Anton юли 11, 15:58

    djklfbhasdklfnask;jfhas;dkjf

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама