Паркирането на мястото за инвалиди си има правила

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 22, 2016 07:57

Паркирането на мястото за инвалиди си има правила

Кой и как има право да паркира на мястото за инвалиди е въпрос, който често коментират харманлийци. Много често на инвалидното място на паркинга пред сградата на ОбА има спрени лъскави коли, за които повечето смятат, че нямат право да го правят. Хората търсят да видят по стъклата стикер, който да удостовери, че са на инвалиди и след като не намират, обвиняват полицията или общината, че не санкционира тези „нарушители“.
Как е регламентирано това според закона?
На хората, които имат сериозни заболявания, от кметството им се издава карта по образец, който е стандартизиран за Европейския съюз. Тя важи за срока на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК/ДЕЛК. Картата за преференциално паркиране е светло синя с бял символ за “инвалид” на тъмно син фон и се означава като „Карта за паркиране на хора с увреждания”. Съдържанието й включва дата на издаване, сериен номер, имена, подпис и снимка на притежателя й, холограмен знак и други елементи. На нея е написано: „Тази карта дава право на притежателя да използва място за преференциално паркиране на пътни превозни средства, превозващи хора с трайни увреждания на обозначените за това места.“
Задължително условие е „при паркиране картата се поставя на видно място на предната част на превозното средство, за да се вижда, с цел проверка.“
Тя е част от правата и облекченията, които законът гарантира поради влошеното здравословно състояние на притежателя. В него също е записано, че, ако не изпълнява условията по използване на картата, подлежи на санкциониране.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 22, 2016 07:57
Напиши коментар

6 Коментара

  1. Елисавета Георгиева юни 24, 14:19

    Собственика на автомобила сниман по- горе има всички необходими документи за паркиране точно в тази зона.
    Вероятно затова регистрационният номер е скрит.
    Хубаво е гражданите да са „будни“ както и журналистите. Да бъдат там където е необходимо и да пишат за събитията подкрепени с факти.

    Отговори на този коментар
  2. harman юни 22, 17:07

    Разбрахме правилата но не разбрахме защо е скрит номера на колата паркирала на мястото за инвалиди!
    Нека харманлийци виждат кой спира на местата за инвалиди а може и от полицията да им потърсят сметка!

    Отговори на този коментар
    • Иван Атанасов Author юни 22, 18:03

      Собственичката има документ, който й дава право да паркира там

      Отговори на този коментар
      • Рашо юни 7, 08:34

        Не е достатъчно да имаш документ (синята бележка). Трябва да превозваш човека, за когото е издаден стикера (освен, ако не е за самия водач), а не да си записал автомобила на лице с потребности и да му ползваш правата! Ако се гледа автопарка, обозначен със знак за хора с увреждания – ми то наш`та социална система много силна, бе! Средна класа и нагоре! Като няма контрол и разумни правила – има тарикати.

        Отговори на този коментар
      • Драгомир Димитров март 16, 04:45

        Като е скъпо Агнешкото , не го купувайте братя ! Нека си го ядът великите производители ! Държавата да не дреме като кон на празна ясла , ами да внесе от Австралия и по-надолу !

        Отговори на този коментар
    • Nikitina Yanina август 16, 18:56

      Здравейте. Имам нужда от съвет. През нощта също по четири часа имаме право за паркиране?

      Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама