Повече пари за мозъчна мощ в икономиката, отколкото за магистрали

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 5, 2016 07:24

Повече пари за мозъчна мощ в  икономиката, отколкото за магистрали

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 19/ 30 септември – 6 октомври 2016 година

Свързани публикации

През този програмен период Европейския съюз ще отпуска на България повече пари за интелектуален потенциал, отколкото за материална инфраструктура. На лекция пред журналисти от български медии в Берлаймонд, Брюксел, където е седалището на Европейската комисия, Якуб Адамович, говорител от пресслужбата, заяви, че вместо да се строи нов път, инвестиции ще се дават за мозъчната мощ и в икономиката на познанието. Той даде за пример изграденият с европари Софийски технологичен парк, който е инкубатор за малки и средни предприятия.
С отпуснатите пари България трябва да направи икономиката „по-зелена“ и това да се съчетае с нова промишлена революция в Европа. За това има създаден Енергиен съюз.
Той назова петте стълба, на които е изграден:
1. сигурност на доставка;
2. функциониращ вътрешен пазар на енергия;
3. енергийна ефективност
4. Намаляване на вредните емисии
5. Научни изследвания и развойна дейност. Европа се нуждае от нови интелигентни продукти, които да бъдат изнасяни из целия свят.
В Комисията сме убедени, че има голям потенциал за по-нататъшната модернизация и диверсификацията в енергийния сектор. Затова всяка една страна трябва да може да доставя енергия от няколко места.
На въпрос дали Европа ще отдели пари за изграждането на газов хъб в България, той отговори, че те с приоритет ще подкрепят планираните досега техни проекти, които са за изграждане на интерконектори между България и другите страни. Досегашната газова инфраструктура трябва да има ефективен достъп на трети страни, а газоснабдяването да е свързано с пазарни правила в ЕС.
Едва тогава смятат, че нови проекти, които не са инициирани от тях, могат за бъдат подкрепени. Якуб Адамович отбеляза, че решението за изграждане на газовия хъб може да бъде взето само от българските власти.

През финансовия период от 2014 до 2020 година ще бъдат отпуснати от ЕС 10 милиарда евро за България, а нашето правителство ще съфинансира с 1.86 милиарда. 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 5, 2016 07:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама