Празникът на червеното вино се превърна в събор

Георги Николов
От Георги Николов ноември 25, 2006 06:10

Празникът на червеното вино се превърна в събор

Акценти

  • Петя Ангелова грабна титлата за най-добър певец, възпял червения елексир.

Свързани публикации

Пушеци на скара и барбекюта самоделки, дълги маси с пресягащи се през тях ръце, наздравици, хора и песни – такава беше картината в боровата гора на „Казала“ в неделя. Десетото юбилейно издание на празника на червеното вино, организиран от клуб „Възрожденец“, общината и винарска изба „Терра тангра“, се разрасна до истински събор с всичките му тертипи и салтанати.
Този път на „Казала“ се сбраха не само маса харманлийци, но и рекорден брой вина, готови за дегустация, призвани да донесат на майсторите си титлата „Винар на годината“. Цели 39 половинлитрови пластмасови бутилчици с елитни и купажни вина подложиха на изпитание изтънчения вкус на специалното жури от дегустатори, за да бъдат излъчени и т. г. призьорите в традиционния конкурс.
При пълна анонимност журито определи най-добрите вина, след това бяха разсекретени и майсторите им. В категорията маркови вина надделя превозвачът от Върбово Петър Петров. Той грабна и големия приз на „Зайчев и син“ – бъчвичка и 50 лозички. Негов подгласник стана Васил Михов, а Дияна Казакова се нареди на трето място. При купажните, сиреч по-народни вина, за победител бе обявен и народен човек. Пенсионерът и бивш кранист в харманлийското Енерго Димитър Кръстев се наложи над останалите участници в конкурса с винце от собствено лозе на площ само от декар, както призна той пред репортер на вестника. Плътно до него се нареди винарят Коста Проданов, а третото място зае бизнесменът Володя Костадинов.
След обявяването на заслужилите винари другата голяма атракция на празника бе пияческият конкурс. Служителят от „Мерки и измервателни уреди“ – РО-Пловдив, сектор Хасково, харманлиецът Митко Чунгуров не изневери на тънката си професия – с три яки, точно отмерени глътки, той обърна най-скоростно състезателния стакан с вино и се окичи с титлата „Пияч на 2005-а на Харманли“. Метрологът се наложи в надпиването в тежка конкуренция с още 6-има класни състезатели, сред които и чаровната разпространителка на вестници Марияна Илчева. Тя успя да се добере до второто призово място, напомняйки за женските традиции в тази трудна дисциплина на празника, печелена безпалационно през последните му две издания от иначе достопочтени дами. Третото място в атрактивния конкурс заслужи Туркай Топал от кметството на Бабаески, гост на общината. Най-близо до тримата победители се доближи легендата в този спорт и първи носител на титлата Весо – Въйсакото. Той остана извън класацията, но се оказа с най-много фенове сред публиката и бе аплодиран бурно, въпреки неуспеха си.
Конкурсът за пияч на годината в Харманли премина под вещата оценка на тричленно жури с председател Катя Димова, асистираха й кметът на Харманли Михаил Лисков и кметът на Бабаески Халук Тезсезер, също гост на празника и на общината. Победителите в скоростното гаврътване бяха премирани от винарска изба „Терра тангра“ със същото квалитено вино, което трябваше да погълнат и в състезателната програма.
В късния следобед още един празничен конкурс се увенча с победител. Петя Ангелова грабна титлата за най-добър певец, възпял червения елексир. Немалко песни, само че напълно професионално и извън конкурса, изпя и естрадният певец Атанас Маринов. През цялото време за настроението на винари и пиячи пяха и малките певици – възпитанички на народния певец Жеко Ангелов.
Освен гостите от Бабаески празника на червеното вино уважиха и консулът ни в Одри Ангел Ангелов, секретарят на кабинета на външния министър г-н Проданов, техни приближени. На софра в двора на близка вила бе забелязан и лидерът на ГЕРБ в Хасковско, експолицаят Иван Петров, също със сподвижници и симпатизанти.
Че празникът се разраства благодарение и на съдействието на общината, отбелязаха и в ръководството на клуб „Възрожденец“ – председателят му д-р Милко Стаматов и неговият секретар – Георги Миланов.

Георги Николов
От Георги Николов ноември 25, 2006 06:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

декември 2017
П В С Ч П С Н
« Ное.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031