Престъпленията намаляват, кражбите на цветни метали нарастват

Георги Николов
От Георги Николов февруари 2, 2007 19:14

Престъпленията намаляват, кражбите на цветни метали нарастват

Акценти

  • През 2006 г. кражбите са били общо 204, само с една кражба повече от предходната 2005-та.

Свързани публикации

Чувствителен спад в разпространението на наркотици на територията на Харманли, Симеоновград и Маджарово през м. г. е регистрирало РПУ, сочи отчетът на управлението, гледан в ОбС миналата седмица. Само 12 са били престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, обикновено амфетамини и марихуана. Затихването на фронта на дрогата се дължи на големия брой полицейски операции по това направление, както и отразяването им от медиите, са изводите на органите. Системно са били проверявани сборищата на контигента от лица, разпространяващи и употребяващи наркотици. Заедно с това съвместно с Детска педагогическа стая са били проведени множество разяснителни беседи за вредата от дрогата в тукашните училища. Радостно е и това, че тук все още не се е появил и не е взел жертви хероинът, сочат полицейските сводки.
До минимум са били сведени през изтеклата година и иманярските набези в района. Само две престъпления се свързват с посегателство над културно исторически ценности, докато за периода !991 – 2000 г. културните паметници, най-вече тракийските могили в харманлийско бяха наред пробивани и разграбвани.
На фона на спада на този вид престъпления впечатление прави бумът напоследък в кражбите на черни и цветни метали. 93 такива кражби за м. г., с 24 повече от предходната година, отчита РПУ. От тях разкрити са 48. Слабото място на разкриваемостта на тези хитови кражби е, че и 12-те пункта за изкупуване на цветни метали в Харманли, Симеоновград и Маджарово вместо да съдействат на полицията, обикновено укриват крадените метали и така възпрепятстват издирването и наказването на обирджиите.
Друго интересно в отчета на РПУ е, че като фактор, обуславящ оперативната обстановка в района, се сочат множеството паркинги за ТИР-ове на територията на трите общини. Паркингите, заедно с част от хотелите, били свърталища на сводници и проститутки от всички краища на страната. С откриването на новата автомагистрала се очаквало и пренасочване на сутеньори и секструженички от паркинг „Гергана“ към други обекти покрай пътя, се казва още в отчета.
Най-голям дял от всички регистрирани в РПУ престъпления се падат на кражбите. През 2006 г. те са били общо 204, само с една кражба повече от предходната 2005-та. Но затова пък с 31 по-малко са били взломните кражби, се казва в отчета. За периода полицията е разкрила 100 кражби, като процентът им на разкриваемост е 52,34 %, тъй като по 13 сигнала работата е била прекратена поради констатацията, че няма престъпление. Отбелязан е и значителен спад на кражбите от апартаменти и търговски обекти.

Общо през 2006 г. в РПУ са били приети 527 сигнала за извършени престъпления спрямо 565 за 2005 г., което в проценти означава с 8,5 % по-малко престъпност.
Процентът на нейната разкриваемост като цяло за м. г. пък е 73%, еднакъв с този от 2005 г. Анализите показват, че наред със запазването на степента на разкриваемост на престъпленията, налице е и техен спад, което се отдава на засилената превантивна работа на полицейските служители.

Действително наред със специфичната си дейност през отчитания период органите са работили и по редица програми и инициативи с обществен характер. Такива са „Работата на полицията в училищата“, „Провеждане на инициативи по превенция на престъпността сред децата и младежите“, “ Полицията в близост до обществото“. По тях са изнесени множество беседи сред подрастващите, проведени са срещи с училищни ръководства, със селски кметове и институции, които могат да съдействат на полицията за намаляване на престъпността. Вследствие на това и добрите резултати на РПУ не само по разкриването на престъпленията, но и по предотвратяването им и предпазването от тях.

 

Георги Николов
От Георги Николов февруари 2, 2007 19:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

декември 2017
П В С Ч П С Н
« Ное.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031