Прокуратурата посочи виновен за наводнението в Бисер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 25, 2017 07:50

Прокуратурата посочи виновен за наводнението в Бисер

Акценти

  • Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова обясни забавянето и с това, че разследващите дълго търсили документи за спора за собствеността
  • Тъй като между община и военни е липсвало съгласие, разследването е насочено срещу бившия областен управител. 

Свързани публикации

Месец след като от прокуратурата обявиха, че прекратяват наказателното производство за наводнението в село Бисер, изненадващо откриха виновен за трагедията. Те посочиха Ирена Узунова, областен управител на Хасково, в периода 2011-2013 г. Според обвинителите, държавата е трябвало да стопанисва язовир „Иваново“, тъй като за собствеността му е имало спор между военното министерство и община Харманли.

Другото обвинение на Пловдивска районна прокуратура е, че госпожа Узунова не изпълнила задължението си по Закона за бедствия и аварии, да евакуира хората от селото по време на наводнението. Тя като областен управител е била уведомена за опасния язовир в края на 2011 г., т.е. два месеца преди трагедията.

„Приемам привличането ми като обвиняема за бедствието в Бисер като едно огромно недоразумение, от което се почувствах огорчена и обидена. Смятам, че съм изпълнявала добросъвестно задълженията си като областен управител. Надявам се това да не е някаква предизборна тактика,“ каза госпожа Узунова пред национални медии.

Повдигнатото обвинение предизвика противоречиви реакции. В село Бисер са възмутени от посочването на госпожа Узунова като виновник за трагедията, при която се удавиха 6 бисерчани. Те направиха подписка в нейна защита, защото тя бе жената, стояла до тях неотлъчно три месеца след наводнението.

Повдигнато обвинение накара юристи да разтълкуват още веднъж фактите и документите, свързани с наводнението на 6 февруари 2012 година. Те обръщат внимание, че Аварийния план, чрез който е трябвало да се действа при ситуации, подобни на тази, при която се скъса стената на язовир „Иваново“, е подписан от кмета Михаил Лисков, а не от областния управител. Според този документ, той е трябва за предупреди населението в Бисер и да го евакуира, а не областния управител.

Те оспорват и другото обвинение на прокуратурата, че след като има спор между община и държава за материално право, той трябва да е влезнал в съда, тоест да има дело. Такова няма, което означава, че собствеността е на този, който закона е определил.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 25, 2017 07:50
Напиши коментар

2 Коментара

  1. трагично февруари 25, 18:51

    Като е подписал плана за действия при бедствия и аварии ,какво направи бившия кмет Лисков ,през ЧАСОВЕТЕ в които водата е изминала разстоянието от язовира до Бисер.

    Отговори на този коментар
  2. К.Костов февруари 25, 15:00

    Много спорно обвинение….Мирише ми на предизборно..
    Чл.138 б от ЗВ , в редакцията си от 14.10.2011 гласи: При спор за собствеността на
    язовир областният управител осъществява
    организацията и техническата му експлоатация
    до влизането в сила на съдебното решение.“, а в редакцията си след изменението си ДВ, бр. 58 от 2015 г. :Чл. 138б. (Нов – ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г., изм. – ДВ, бр. 58 от 2015 г.) При спор или неяснота относно собствеността на язовир областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация до влизането в сила на съдебното решение или д
    о установяване на собственика.
    Както добре е видно, в редакцията към момента на аварията законодателят визира спор, който е в съдебна фаза и възлага на областния управител отговорности до приключването му с влязло в сила съдебно решение. Едва след изменението ДВ, бр. 58 от 2015 г, законодателят допуска установяване на собственика по друг, не само съдебен ред.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама