Седмицата на пожарите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 9, 2016 08:00

Седмицата на пожарите

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 13/ 5-11 август 2016 година

Свързани публикации

Обзор

madjarovoВ Маджаровско гасяха и с хеликоптер

Най-голям бе пожарът в Маджаровско, който започна в неделя на обед. За два дни обхвана площ от 8 000 декара, според данни от Областна администрация. В неговия обсег бяха и 2 663 декара гора. Той се е разпрострял на територии в землищата на селата Малки Воден, Бориславци и Малко Брягово. Кметът на Маджарово Милко Армутлиев обяви бедствено положение. В гасенето на пламъците се включиха военните, за което дадоха съгласие от МО. Мобилната част, специализирана за работа при бедствия, бе в Бориславци във понеделник сутринта. Тя включваше 30 военнослужещи от хасковското формирование 52 740 според Областна, а според МО са били 53-ма военнослужещи със специализирана техника.
Макар пряка опасност за населението да нямаше, бедственото положение на територията на община Маджарово бе в сила до сряда следобед.

OvcharОвчарово бе обграден от няколко страни

За два дни около село Овчарово горяха два горски пожара. То не бе засегнато благодарение на дошлата навреме техника и оптималната организация на пожарникари и доброволци.
Първият бе спрян минути преди да се прехвърли в обраслите с бурени селски гробища, които му отваряха пътя към цялото село. Огънят започна в късния следобед на 2 август, на около километър северно от селото и за кратко се разпростря на десетки декари. На място се озоваха автомобили на пожарната от Любимец, Симеоновград, Пазарджик. Тук бе и машина на Горска компания на Харманли, водоноски на Чистота-та, служители на Държавното горско.
Пожарът на другия ден бе между селата Свирково, Овчарово и Шишманово. Той беше овладян във вторник вечерта. Огънят унищожи над 4 000 декара пасища, лесонепригодни терени, стърнища, сухи треви и около 40 декара горски култури.

ChernaMЧерна могила за малко да бъде евакуирана

Пожар, който се разрасна до село Черна могила и ретланслационната кула в близост, се разрази в сряда. Той пламна около 11:30 часа преди обяд южно от местността Гергьовден. За кратко се разпростря на широк фронт. Веднага в неговото овладяване се намесиха машини от пожарната на Харманли и Любимец, Държавното горско, Горска компания, водоноска на Чистота-та. В гасенето се включиха и доброволци и от съседното село Бисер и звено „Общинска охрана“. Заради опасността от навлизане в Черна могила, кметът Мария Киркова следобед издаде заповед, с която обяви бедствено положение за селото. Преместване на хората не се наложи, тъй като огънят бе овладян навреме.
Към 18,00 часа бедственото положение бе отменено.
Един от доброволците, които се включиха в гасенето, бе ученикът Георги Трендафилов, който с дядо си – кмета Димо Алексиев, бяха от първите, които се бориха с огъня докрай.

RadovetzКрай Радовец пожарът обхвана 5 000 декара

Голям пожар възникна край тополовградското село Радовец на 3 август. Пожарът започна около 15,00 часа. Въпреки бързата намеса на местни хора, те не успяха да го овладеят и огънят започва бързо да се разпростира, раздухван и от вятъра. Огнената стихия  обхвана около 5 000 декара, предимно сухи треви, храсти, стърнища и около 50 декара иглолистна гора. Възниква и непосредствена опасност за  70-те обитатели и персонала на  Дома за настаняване на хора със здравословни проблеми, който е в близост до селото. Те бяха евакуирани и преместени временно в местната  Здравна служба. В ограничаването и ликвидирането на огъня се включиха осем противопожарни екипа, служители от ДЛС – Тополовград, техни колеги от Сливен, Елхово и Свиленград, служители на ОбА – Тополовград, както и 30 гранични полицаи от Елхово и местни жители. Не се стигна до пряка опасност за селото и неговите жители. Късно вечерта, около 23,00 ч. пожарът бе овладян.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 9, 2016 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама