Семейни винарни от Сакар на изложение в Лондон

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2017 07:47

Семейни винарни от Сакар на изложение в Лондон

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 14/45 7-13 април 2017

Свързани публикации

Семейни изби от региона на Сакар представиха за трета поредна година свои вина на търговска дегустация в Лондон, провела се на 24 март в галерията към българското посолство.
От общо 12 производители, четири бяха от нашия регион. Това са „Братанов“, „Шато Коларово, „Иво Върбанов“ и „Еолис“. Те представиха най-добрите си вина, както от местни сортове като мавруд, рубин и тамянка, така и международните сира, мерло, каберне фран, каберне совиньон, шардоне, вионие и др.
Събитието в Лондон привлече над 120 посетители от винения бранш, сред които Ричард Хеминг MW (винен консултант и журналист в сайта на Джансиз Робинсън), Стивън Хобли (Decanter Magazine), Соня и Невил Блеч (Wine Behind the Label), Хуан Карлос Ринкон (журналист), Кейт Грейнджър (консултант). Те и други винени професионалисти имаха възможност да опитат най-доброто от последните реколти на винопроизводителите.
Представянето се организира от Българска асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ). Освен него, в столицата на Великобритания имаше и други събития, които запознаха търговци, ресторантьори, сомелиери и винени консултанти с българските занаятчийски вина и хората, които стоят зад тях.
Винарите полагат усилия да си върнат позициите на силно конкурентния английския пазар, но не в ниския ценови клас, а в среден и висок. Вината на четиримата производители от Сакар вече се предлагат в някои специализирани винени магазини, ресторанти и на частни клиенти, включително от голямата българска общност в Лондон.
В разговор винарите от Южен Сакар споделиха намеренията си да работят целенасочено за развитие на винения и алтернативен туризъм в района, като ще разчитат за това и на подкрепа от местната власт. Те са убедени, че община Харманли разполага с необходимите предпоставки като висока концентрация на изби с отлични вина, добра пътна инфраструктура и географско положение, които да привлекат добър поток от платежоспособни туристи. Това би дало цялостен положителен ефект върху бизнеса в града и околните села.

This slideshow requires JavaScript.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2017 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама