Симеоновградски ученици участваха в Урок по родолюбие

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2016 10:59

Симеоновградски ученици участваха  в Урок по родолюбие

Урок по родолюбие пред паметника на площад „Шейновски“ в Симеоновград изнесе учителката Мария Палазова. Деца от шестите класове поставиха цветя в знак на уважение и припомниха някои факти от историята.
Военните паметници са символ на хилядите знайни и незнайни гробове на българските воини. Те са общо 1697 в 1213 селища на страната.
Симеоновград е един от градовете, където има такъв паметник.
След Освобождението за 60 години България води пет войни. В тях загиват около 200 000 български воини и около половин милион са ранени, осакатени, или безследно изчезнали. Балканите са място на две Балкански и две световни войни. С малки изключения загиналите са погребвани на бойните полета. След всяка война България гради нови паметници. След войните гробовете, които не са в нашите граници, са заличени.
Близките на загиналите имат потребност от паметници в родните места, за да могат в деня на смъртта и на Задушница да запалят свещица, да сложат цвете и да се докоснат до душите на загиналите.
“След всички войни на България й остават само очите, за да оплаква своята историческа съдба”. С тези думи децата завършиха рецитала си.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2016 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама