Свиленград през следващите 25 години ще се развива по Устройствен план

Даниел Делчев
От Даниел Делчев декември 17, 2014 18:26

Свиленград през следващите 25 години ще се развива по Устройствен план

Акценти

  • В общия устройствен план е заложено разрешаването на един от наболелите проблеми на града в момента – високите нива на река Марица и риска от наводнения

Свързани публикации

С общ устройствен план разполага вече Свиленград. В него се предвижда увеличаване на територията на града с 67%  или с 4 150 дка нови терени за ползване и застрояване. Базовият документ, който бе приет от Общинския съвет,  след 18 декември ще бъде достъпен за гражданите на сайта на общината.

Планът дава визия за града в следващите 25 години. Той е основата, на която общината може да търси финансиране за различните обекти, които смята да изпълни.

В общия устройствен план е заложено разрешаването на един от наболелите проблеми на града в момента – високите нива на река Марица и риска от наводнения. Предвидено е старият поливен канал да бъде разширен и да служи за своеобразен „байпас” на реката. При високи води той ще поема част от течението на реката и ще ги отвежда. В същото време там би могло да се изгради гребен канал, който да служи за спорт и отдих на населението. Третата функция на канала ще е за напояване на земеделските земи, които са по неговата дължина.

Сред планираните важни задачи е завършването на околовръстния пръстен на Свиленград.

Предвижда се още благоустрояване на зелената площ и коритото на река Марица в частта й от новия мост до жп моста. Идеята е там да се създаде водно огледало, което ще служи за поддържане на оптимално ниво на реката и  ще се ограничава заемането на водната площ от  растителност.

В ОУП е заложено изграждането на велоалеи, които попадат извън регулация. Те ще са продължение на алеята от Мезек, преминавайки през Лозенски път, покрай Свиленград  и ще се отклоняват в посока към стария левченски път и с. Капитан Андреево.

Общият устройствен план и съпътстващата го екологична оценка са изготвени със 54 720 лева от общинския  бюджет

Източник:сайт на община Свиленград

Даниел Делчев
От Даниел Делчев декември 17, 2014 18:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930