Ученици ще бъдат обучени как да пазят костенурките

Сакар нюз
От Сакар нюз август 27, 2014 08:04

Ученици ще бъдат обучени как да пазят костенурките

Акценти

  • Обучението ще започна в началото но учебната година
  • Два вида костенурки са застрашени от изчезване в световен мащаб и са включени в Червения списък

Свързани публикации

Ученици от училища на територията на Източни Родопи ще бъдат обучени да разпознават двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, информират от природозащитното сдружение „Биосфера”. Това ще стане при старта на новата учебна година, когато в училищата ще започнат серии от презентации, чрез които децата, освен че ще се научат лесно да различават шипоопашатата от шипобедрената сухоземна костенурка, но и ще получат ценни познания за начина им на живот, биология, екология. Те ще бъдат и запознати със заплахите, застрашаващи изчезването на двата вида от нашата природа.

Обучението се прави в рамките на проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”, финансиран от програмата Мтел Еко Гранд и изпълняван от „Биосфера”.

Събирането на шипобедрената и шипоопашата сухоземните костенурки от природата за отглеждането им като „домашни любимци” (в градини, паркови пространства и дворовете на частни домове) или използването им за храна в някой райони на страната е една от основните заплахи за двата вида. Въпреки дългогодишната работа на специалисти от природозащитно сдружение „Биосфера” и приоритетно превенция срещу бракониерството, чрез работа с отговорните по контрола институции, все още ставаме свидетели на посегателства срещу шипобедрената и шипоопашатата сухоземни костенурки в региона. Това налага работата с подрастващите, която има за цел да повиши информираността и заинтересоваността на младите хора за опазването на костенурките.

Основна заплаха за намаляването на числеността на двата вида сухоземни костенурки е унищожаването и влошаването на състоянието на местата им за хранене и размножаване. Към нея могат да бъдат добавени, като значими заплахи и изграждането на някои нови инфраструктурни съоръжения в местата на разпространение на костенурките, без те да бъдат съобразени с бавноподвижните влечуги. Сериозна заплаха са и горските пожари и автомобилния трафик.

В миналото двата вида сухоземните костенурки, които се срещат у нас – шипобедрена и шипоопашата, са били широко разпространени. Днес обаче са застрашени от изчезване в световен мащаб и са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Двата вида са приоритетни за защита съгласно международното и национално законодателство. В българското законодателство сухоземните костенурки попадат под защитата на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който нарушителите се наказват с глоба до 10 000 лева. В Наказателния кодекс на Република България наказанието за бракониерство е до 5 000 лв., лишаване от свобода до 5 години и заплащане на обезщетение за всеки унищожен екземпляр.

Снимка: Георги Попгеоргиев

Сакар нюз
От Сакар нюз август 27, 2014 08:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

декември 2017
П В С Ч П С Н
« Ное.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031