В село Ефрем отново се събраха за земляческа среща и събор

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 5, 2017 01:55

В село Ефрем отново се събраха за земляческа среща и събор

Дъждът не попречи на традиционния събор и земляческата среща в село Ефрем да се съберат хора от цялата област. Тя се проведе в събота, 27 май, а програмата й включваше културни мероприятия, служба в църквата и веселба.
В киносалона на читалището на сцената се явиха самодейци на група „Здравец“ от село Бориславци и смесена фолклорна формация към читалище „Искра 2009“. Те изпълниха четири тракийски песни, в съпровод на акордеон Никола Димитров. Ръководител на състава е Живка Янакиева, която е и председател на настоятелството на читалището.
Мъжката група от същата културна институция се представи с популярни тракийски и стари градска песен, съпровод на акордеон Станко Арабов.
Другата изява бе на танцов клуб „Веселие“ към читалище „Никола Вапцаров“, Маджарово. Те играха „Трите пъти“, „Пайдушко“ и тракийска ръченица.
Самодейците от певческа група „Иглика“ от Маджарово изпяха „Песен за Ефрем“, по фолклорни мотиви, написана от Стефан Милев. Кметът на селото Йорданка Станкова му благодари.
Празникът на селото започна в църквата „Св. Атанасий“, където отец Живко отслужи Утреня и Водосвет.
Кметът на Харманли – Мария Киркова, секретарят на община Маджарово – Татяна Стоянова, кметът на Ефрем – Йорданка Станкова и граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на участвалите във войните евремчани.
Всяко година по традиция в последната седмица на май в селото се прави курбан и се раздава на присъстващите. Тази година той бе от 7 агнета. Сготвен бе от майстор Митко Саров.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 5, 2017 01:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама