В Свиленград ще има изложба на стари снимки на бесарабски българи

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 2015 11:21

В Свиленград ще има изложба на стари  снимки на бесарабски българи

На 25 февруари 2015 г. в Арт Галерията на Свиленград ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Тя ще гостува до 6 март 2015 г. по покана на Общината и се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на Република България от Османско владичество. След откриването ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Тя е допълнена със снимки, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ от гр. Мелитопол, които предоставят фотографии на българи от Таврия и Крим. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико-Търново (България).

Максим Димитров, член на Български младежки клуб „Актив“:

„Представянето на изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и Община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета- 1870″, където представи пиесата „Декамерон“.

Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията. Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи“.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 24, 2015 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

декември 2017
П В С Ч П С Н
« Ное.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031