Млади моми лазаруваха в Княжево

Руска Георгиева
От Руска Георгиева април 25, 2016 09:40

Млади моми лазаруваха в Княжево

Акценти

  • Празнично шествие обходи селото от къща в къща и пя за за всеки стопанин според желанието му
  • Стопаните от своя страна даруваха лазарките с яйца, пари и почерпки.

Свързани публикации

Звънките гласчета на княжевските моми огласиха селото на Лазаровден. Празникът беше очакван с голямо вълнение не само от девойките на селото, но и от техните майки. Под умелото ръководство на библиотекарката Дянка Янева и с голямото съдействие и разбиране на кметицата Янита Борисова и тая година княжевци не пропуснаха да изберат Бояница за празника. Всяка година тя е различна, но сега честта се падна на Вики. Ролята на даровачката пое Янислава, а като Лазар преоблякоха местно момченце. В празнични костюми бяха облечени както местни девойчета, така и гостенчета от Бургас и Ямбол. От читалищното настоятелство довериха, че не правят никаква разлика между местните деца и другите.

Празничното шествие обходи селото от къща в къща и пя за за всеки стопанин според желанието му. Стопаните от своя страна даруваха лазарките с яйца, пари и почерпки. По-късно те бяха разделени между участниците, а събраните яйца ще бъдат боядисани на Велики Четвъртък по домовете.

В момента вниманието на всички е насочено в организиране на следващото мероприятие. Работи се по пресъздаване на жътварския обичай, които ще бъде представен на събора на „Света Троица”.

Независимо,че библиотекарката е в траур,тъй като скоро изгуби майка си тя е упорита и с обработката на песните е ангажирала вече друга жена да помага вместо нея.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева април 25, 2016 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930