За ученичката Мария математиката е забавна и интересна

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 20, 2015 05:39

За ученичката Мария  математиката е забавна и интересна

Акценти

  • Вестник САКАРСКО ЕХО, брой 38/1494, 16 - 22 октомври 2015 г, година LXXX

Свързани публикации

Ако попитате четвъртокласничката Мария Славова от тополовградското НУ “Св. Св. Кирил и Методий” кой предмет е най-лесен, ще ви отговори, че това е математиката. И сякаш отговорът много й приляга, защото тя е прекалено сериозна и отговорна за възрастта си.

Мария, като всички деца обича да играе, да рисува, да се занимава с домашните си любимци, но математиката, която за повечето й съученици е трудна и скучна, е нейната страст. Това забелязали още в първи клас, класната й ръководителка Веска Чинтова и родителите й.
За изненада на всички, в националното коледното математическо състезание, в което участвали деца от всички класове, малката, скромна и срамежлива първокласничка, получила най-много точки. Това не останало незабелязано от проницателната й учителка, която се заела сериозно с нея и запалила пламъчето на интереса към иначе трудната наука. Вече четвърта година Мария не пропуска математическо състезание.
Цяла стена с грамоти и други награди е наредила в своята стая, които я стимулират и й напомнят, че предстоят още много нови предизвикателства. Преброих 40, между които са и няколко от конкурси по рисуване. Всяка година на 24 май получава и грамота от кмета на общината за отлично представяне в областта на образованието. Най-много радват малката математичка бронзовият медал от Международното състезание “Математика без граници”, плакетът и отреденото трето място в състезанието “Европейско математическо кенгуру”, сертификатът от БАН за постижения в математиката и информатиката. Сега се подготвя за математическата надпревара “Черноризец Храбър”, на 31 октомври в Хасково. Заела се е много сериозно с решаването на задачи и очаква добри резултати. “Когато вляза, ми е притеснено, но като се настаня и започна да решавам задачите се успокоявам” – обяснява Мария и допълва, че обича да е от първите, които са решили задачите. И в клас е така. Справя се бързо и се учудва как може толкова да се бавят другите на една “проста” задача. Много рядко задача може да я затрудни. Спомня си за една, която я поизмъчила малко, но заедно с баща й, отговорът бил намерен. Разказва, че и за него математиката е забавна и често се занимават заедно. Понякога се включва и чичо й. Мама Слава е много амбициозна и е горда със своята щерка. Тя е повече по организацията – винаги придружава дъщеря си, заедно с госпожа Чинтова. Те двете заедно преживяват трепетите на радостта от успешното представяне на малката им любимка.
Много радостни очаквания имат Мария, класната й – Веска Чинтова и близките й за идната година. Тогава талантливата тополовградска математичка ще бъде включена в Националния отбор “Математически звезди”, към Академия “21-ви век”.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 20, 2015 05:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Реклама

Чуйте това!

Новините по дни

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930